Divadlo Za vodou ve Vacíkově hraje Zářivou hvězdu

05.07.2016 21:00

Divadlo v přírodě

V úterý, 5.7.2016 ožil Vacíkovský lovecký zámeček divadelní múzou. Spolek Brdy nad zlato zorganizoval již od dopoledních hodin na prostranství před zámečkem úpravu jeviště i hlediště a zajistil občerstvení. Po osmé hodině večer se začali scházet první diváci. Celkem jich přišlo asi 140.

Divadlo za vodou z Čenkova se představilo hrou „Zářivá hvězda“. Hlavní hrdinka Cecílie Márová na vlastním pohřbu zázračně ožije a rekapituluje svůj tragicky ukončený život. Diváci se spolu s ní vrací do 70-tých let minulého století. Ožívá před námi úsměvný příběh obyčejných lidí tak, jak tehdy šel čas. A protože se nakonec Cilka dostane do nebe, uprosí Pánaboha a je jí dána ještě jedna šance. Škoda, že ve skutečném životě tomu tak být nemůže….

A protože milovníkům divadla přálo počasí, po hezkém zážitku si užili i procházku noční krajinou. Doprovázeli je kromě světlušek i členové SDH Vacíkov, kteří se postarali o bezpečný návrat všech návštěvníků. Poděkování patří samozřejmě také souboru Divadla za vodou, OÚ Hvožďany a ing. Čabrádkovi z LČR.

Zapsala: Lenka Černá

Fotogalerie: Jan Šefrna


Divadlo Za vodou je autorské divadlo z Čenkova, čítající něco kolem dvaceti aktivních členů. Z rozhovoru s prezidentem divadla Za vodou Františkem Brnušákem vybíráme:

Členové divadelního sboru sami o sobě píšou: Divadlo Za vodou nemá přehnané umělecké ambice, hrajeme pro zábavu a snažíme se hrát i pro zábavu diváků. Snad jediné diváky, které nedokážeme plošně oslovit, jsou ti nejmladší. Ne že bychom nechtěli, ale prostě to neumíme. V našich hrách se nesnažíme nastavovat zrcadlo lidstvu, Evropské unii nebo České republice.

V našich hrách se dějí normální věci normálním lidem, a přesto nebo právě proto, v nich spatřujeme humor. Prostě si myslíme, že život je jedna velká sranda, i když občas může být lehce natrpklá. Naše divadlo charakterizuje náš znak, kde klasickou divadelní dvojici tragédii a komedii nahrazuje tandem divizny a komedie. Diviznu charakterizuje známé přísloví Laik žasne a odborník se diví a komedie ztělesňuje prostě to, co děláme.

Naše hry jsou naštěstí velmi krátké a občas se v nich ztratí dějová linka, takže jestli dokáže někdo Zářivou hvězdu sledovat až do konce, je ve hvězdách. Ani netušíme, bude-li se divák smát, nebo plakat. Jedno je však jisté, moc se těšíme na tuto kulturní událost roku a uděláme vše proto, aby náš divák odcházel se silným zážitkem.

Takže přijďte 5.7.2016 od 21.00 hod. k zámečku!